پته دوزی یکی از قدیمیترین و اصیلترین هنرهای دستی کرمان است. با وجود آثار و یافتههای متعدد تاریخی، تاریخ دقیق و مشخصی را نمیتوان برای شروع این هنر در نظر گرفت. در سفرنامه شاردن در دوره صفوی به وجود و کاربردهای متعدد این نوع از هنر دستی تاکید شده است. ماده اولیه پته کرمان از پشم حیوانات است و این پارچه در مقابل تغییرات جوی استحکام لازم را ندارد. از این جهت اثر فاخری که بتوان قدمت آن را به زمان های بسیار دور نسبت داد، در دست نیست.
در کتابهای هنری قدیم نیز به قدیمیترین نمونه پته جهان اشاره شده و آن را مربوط به سال 1285 هجری قمری دانستهاند. تمامی نقوش این پته به صورت سوزنی و با نخهایی از جنس ابریشم، بر روی پارچههای ابریشمی دوخته شده است. طرح این پته به صورت گل افشان ریز و محرمات جناغی است. دور تا دور این نمونه پتک دوزی شده و با بته جقه قهر و آشتی مزین شده است.
یک نمونه دیگر از پته دوزیهای قدیمی شمسه دوزی و صرفه دوزی، کار دست آقای فرج الله کرمانی است. این پته به عنوان اثر هنری دوران باستان، در موزه هنرهای تزیینی در معرض بازدید عموم قرار دارد.
نمونه دیگری از پته در ابعاد 405 در 265 سانتی متر، در مقبره شاه نعمت الله ولی وجود دارد.این پته در سال 1294 دوخته شده است و در موزه نعمت الله نگه داری میشود.
بر اساس شواهد بدست آمده، 12 هنرمند کرمانی در خلق این اثر هنری نقش داشتند. این پته قدیمی توسط شخصی به نام شهاب الملک در زمان مرتضی قلی خان سفارش داده شده است. این اطلاعات در گوشه پته دوخته شده است.
پته دوزی در زمان نادر شاه افشار رواج داشته است. به دستور نادر شاه لباس هایی از این هنر بافته میشد که به پته نادری معروف بوده است.
آثار پته دوزی تولید شده در کرمان بسیار ظریف و دارای نقوش زیبا و متنوعی هستند. این آثار علاوه بر ظرافت و کیفیت بالا، نظم بسیار زیاد دارند. رنگهای به کار رفته در این پتهها با تارهای انتخاب شده تطابق دارند.
باید اقرار کرد که هنرمندان اصلی رشته پته دوزی، بانوان هنرمند کرمانی هستند. بسیاری از زنان و دختران کرمانی با این هنر آشنا هستند و خیلیها هم دستی بر آتش این هنر دارند.
در مقابل نقش مردان در این هنر بسیار کم رنگ است. مردان در این رشته بیشتر در حوزه تامین مواد و ابزار و البته فروش این صنایع دستی فعالیت دارند.
با این وجود برخی از استاتید به نام حوزه پته دوزی را آقایان تشکیل میدهند. استاد سید علی اکبر کرمانی، استاد فرج الله کرمانی، استاد محسن خان نقاش، استاد حسن بن محسن خان نقاش، استاد زمان خان میر حسینی، استاد شیخ میر رمضان میرسرجانی، استاد کاظم نقاش، استاد احمد خان، استاد احمد علیخان و استاد کربلایی اکبر از جمله هنرمندان این حوزه هستند.
مستند بالا خلاصه گفتگوییست با پیشکسوتان و فعالان پته کرمان که به تهیه کنندگی محمد مهدی ملک قاسمی انجام شده است
برای اطلاع و ثبت نام در آخرین دوره ها و رویداد های کرمان کرفت بر روی دکمه های روبرو کلیک کنید.